Ortopedik rehabilitasyon fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında özelleşmiş bir alt birimdir. Amaç koruyucu ya da cerrahi tedavi gerektiren kas-iskelet sistemine ait ortopedik hastalıklarda cerrahi tedavi öncesi ve sonrası hastanın fonksiyonelliğini en üst düzeye çıkarmak, normal aktivite seviyesini yeniden kazandırmaktır.
Ortopedik problemler çeşitli durumlarda ortaya çıkabilir. Yumuşak dokularda hasarlanma, kemik kırıkları veya kireçlenmenin ileri dönemlerinde cerrahi işlem sonrası rehabilitasyon gerektiren sorunlar görülebilir.
Ortopedik rehabilitasyonun en sık uygulandığı durumlar şunlardır:
- Kırık ve Çıkık Tedavisi
- Artroplasti (Protez) Rehabilitasyonu
- Ampute Rehabilitasyonu
- Skolyoz (Omurga Eğrilikleri)
- Çapraz Bağ Yaralanmaları
- Menisküs Yırtıkları
- Burkulmalar, ezilmeler, kas ve tendon zorlanmaları
Ortopedik hastalıklar fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı tarafından değerlendirildikten sonra hastaya özel rehabilitasyon programı oluşturulur. Oluşturulan program fizyoterapist ve hastanın birebir çalışmasıyla ilerler. Program süresince hastanın ihtiyaçları ve fonksiyonelliğindeki gelişim, rehabilitasyon ekibi tarafından izlenerek tedavide gerekli düzenlemeler yapılır.
Kişinin fonksiyonel kapasitesinin arttırılmasının yanı sıra aktif yaşama ve yaptığı sporlara yavaş yavaş dönmesi amaçlanmaktadır. Germe, güçlendirme, eklem hareket açıklığı egzersizleri, yürüme eğitimi, fizik tedavi ajanları, ortez ve yardımcı cihazların kullanımı uygulanan rehabilitasyon metotları arasında sayılabilir. Tüm bu uygulamalarla ortopedik problemin neden olduğu ağrı ve şişlik azaltılıp doku iyileşmesi hızlandırılırken eklem hareketliliği, kas kuvveti ve dayanıklılığı arttırılır. Gerektiğinde yardımcı cihazlar ile de sakatlıkların engellenmesi sağlanır.